Златимир Коларов

 

 

Проф. Д-р Златимир Коларов е роден на 31.05.1954 г. в София в семейство на лекари. През 1930 г. завършва медицина в София и работи десет години като лекар и асистент по вътрешни болести в различни градове на страната - Бяла Слатина, Пазарджик и Пловдив. Понастоящем е професор към Клиниката по ревматология на Медицински университет - София. Женен е с едно дете.

Автор е на повече от 450 научни труда в различни области на вътрешната медицина и ревматологията. Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза и на Съюза на писателите-лекари „Димитър Димов" в България, клон на Международния съюз на писателите-лекари - UМЕМ. Член е на: Научното дружество по ревматология. Съюза на учените в България, Съюза на българските писатели. Съюза на българските филмови дейци в България, гилдия „Сценаристи", Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радио-сценаристи - БАФТРС.

Наред с високите си професионални успехи на медик, той успешно си е изградил образа на талантлив автор на проза, публицистика и сценарист.

По известните неговите сборници с разкази са: „Отблясъци от далечни светкавици™, „Прах във вятъра", „Приказните острови", „Шантави истории или грешката е неизбежна". Романите, с които е известен са: "Illisio Magna", „Безкрайни бели полета или дългият път на едно трудно завръщане".
Списъкът на документалните му филми е дълъг: „Триптих за Димитър Димов", „Пътят към върха", „Навътре в камъка" и още много на медицинска тематика. В областта на филмографията той работи съвместно със съпругата си Валентина Фиданова-Коларова - професионален кинорежисьор и продуцент. Д-р Коларов е призьор на много награди в областта на медицината и художествената литература: „Наградата „Даниела Сеизова", „Лекарят на който вярваме", „Наградата „проф. Константин Чилов", златен медал за разказ и пиеса в „Шестия нац. фестивал на художествената самодейност", второ място за разказ в „Конкурса за разказ на сп. „Защита на природата", награда за белетристика в конкурса на „Клуба на лекарите-писатели, „Димитър Димов", първа награда за разказ в лит. конкурс на името на „Милош Зяпков" и мн.др.

 

 

Публикации в сайта:

 

"Зарко - 1 част"

"Зарко - 2 част"

"Бедната душа"