Стефан Бонев

 

 

Стефан Бонев е роден  в Сливен на 04.04.1961 г. През детските и юношеските си години  живее в Силистра, завършва висше образование в София. От 1987 г. е в Пловдив. Работи като инженер, после като журналист и PR специалист. Сега е главен експерт в отдел "Култура" на Община Пловдив. Пише разкази. Автор е на сборниците "Разкази за двама" (2005), "Изпит по летене" (2009), който печели награда "Пловдив", и "Пред прага на храма" (2012), която преди година излезе и в електронен формат (epub). Негови разкази са публикувани в две антологии в САЩ през 2003 г. ("Thresholds" и “Two lines", в превод от Зоя Маринчева). Разказът му "Стареца" влиза през 2010 г. в сборник на "Булвест 2000" с тестове за кандидатстване след 7 кл., а "Късогледство" е даван за превод на чешки на държавен изпит в ПУ "П. Хилендарски". Друг негов разказ, „Писмо за надежда“, през 2013 г. попада като единствен художествен текст в пособието „Текстове и задачи за развитие на четивни умения”, създадено по Програмата за международно оценяване на учениците - формат PISA (Programme for International Student Assessment), а творбата на Бонев „Клошарят“ е включена в помагалото за подготовка за изпита по български език и литература след 7-ми клас на издателство „Азбуки – Просвета“, озаглавено „Трансформиращ преразказ? Това е лесно!“.

През 2011 г. разказът му „Агенция „Среден пръст“ печели специална награда  в конкурса „Писането е лудост“ на мюнхенското мултимедийно издание „Public Republic“. Бонев организира свой експериментален литературен конкурс, носещ името "Недоизречено", който стартира за първи път през 2012 г. във фейсбук. Следват още две издания, проведени в Пловдив, с учениците на Ателието по творческо писане в Езикова гимназия „Иван Вазов“ и сред 11-класниците на Гимназия с хуманитарен профил „Св. св. Кирил и Методий“, за които Бонев печели втора награда „Пловдив“.

През октомври 2013 г.  вестник „Труд“ обяви Стефан Бонев за един от успелите българи, като му отдели цяла страница в хартиеното си издание. В началото на 2014 г. заедно с морската поетеса Мариела Русева, организира четвърто издание на “Недоизречено“ във Варна. През септември 2014 г. финишира петото национално издание, а в момента е в ход шестото – в пловдивската Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, предизвикано от самите ученици.

 

 

Публикации в сайта:

 

"Късогледство"

"Стареца"

"Коледен подарък No106"

"Бобчо"

"Продавачката на сувенири"

"Корените на света"