Петър Краевски

 

 

Петър Краевски е роден на 16.03. 1969 г. в гр. Пловдив. Завършил е Английска гимназия през 1988 г. и специалностите "Английска филология" и "Журналистика". Автор и водещ на сатиричното радио и тв. предаване "Петкраски". Дългогодишен сътрудник на редакция "Хумор, сатира и забава" към БНР, "Златният кос", в. "Стършел" и др. Бил е редактор на сатирични страници в редица печатни медии.

Автор е на три книги с хумор и сатира, както и на една с поезия. През 2002 г. печели първа награда в категорията "хумористично предаване" за сатиричното си шоу "Петкраски" и специална награда в категорията "радиопредаване за етносите" за предаването "Етно форум" на международния конкурс "Сребърна вълна" в Албена. През същата година получава номинация на международния конкурс Prix Europa в Берлин за предаването "Етно форум". Номиниран e за наградата на Пловдив за 2003 г. (журналистика).

През 2006 г. е с номинация на медийния фестивал "Осмата муза" за филма "Живата енергия", на който е режисьор. Неговата книга "Ало, как сте?" (2001) официално е обявена за най-продаваната книга за месец октомври 2001 г. в книжарници "Отец Паисий" - Пловдив. През 2006 г. издава стихосбирката "Сомнамбул", която е удостоена с Националната награда "Светлоструй" за най-добра поетична книга на извън столичен автор за периода 2006-2008 г. В началото на 2009 г. излиза петата му книга - виртуалният роман "Чат, или Сбогуване с Аркадия", а през 2012 - шестата: "Операция райски газ", сборник с хумористични разкази. Лауреат е на конкурси за поезия и сатира.

 

 

Публикации в сайта:

 

"Горното течение на Амазонка"