МАРКО ТОТЕВ - ВИДЕН ТЪРНОВСКИ АДВОКАТ

 

 

Помислих си, че може би мнозина не знаят кой е бил наистина Марко Тотев, освен нарицателно за несполука. Без да досаждам ще отдам заслуженото на нашия съгражданин. 

Марко Тотев е един от големите българи на своето време - юрист и общественик. Той е сред най-емблематичните личности на старата столица. 

Марко Тотев е роден през декември 1857 г. във Велико Търново. Бил е единствен син в богатото и уважавано семейство на Тотьо и Кръстина Петкови. Баща му притежавал хан, намиращ се на мястото на днешния паметник на обесените в старата столица(на ъгъла срещу т.н ГУМ). Съсед на фамилията бил прочутият търновец Хаджи Минчо. Марко Тотев завършва пети клас в родното си място - най-високото за времето си образование, получавано в старата столица. Кариерата си започва като писар в търновския съд, след което руският губернатор Щербитски го назначава за свой секретар. Така Марко твърде рано стартирал солидната си кариера. На 11 юни 1884 г. той вече бил член на Ловчанския окръжен съд и като такъв работи до 8 февруари 1885 г. После станал търновски градски миролюбив съдия. Дълго време Марко бил член на Търновския окръжен съд. Кантората му се намирала на улица "Фердинанд" в града. 

През 1884 г. Марко Тотев се жени за Поликсения Кабакчиева. Нейната майка произхожда от рода на Янко Славчев - първия кмет на Варна. Когато се заженил, Марко Тотев поканил за кръстник Васил Друмев. В тържествени случаи Тотев никога не обличал костюм, а на главата му блестял цилиндър, допълнен от изящен фрак. Разпуснело ли се сърцето му, в разрез с френската традиция в облеклото пеел с цяло гърло възрожденски песни. 

Интересното в многогодишната адвокатска практика на Марко Тотев е, че няма нито едно загубено дело. Към клиентите си бил добронамерен, а към колегите си - пословично честен. 

Известна е случката на Марко Тотев с емблематичната фраза: "На Марко Тотев все тъй ще му се случи". Играели приятели на покер в кафене "Дарданели". С радост Марко Тотев установил, че му се пада изключително рядко срещана, но печеливша комбинация - кент флош роял. В момента, в който искал да обяви перфектната комбинация, се чула музика от траурно шествие, което минавало по улицата в града. Покойникът бил общ познат на компанията. Всички захвърлили картите и отдали почит на починалия, което на практика обезсмислило печелившите карти. Така с покруса известният адвокат казал: "Ех, на Марко Тотев все тъй ще му се случи". От тогава насетне фразата придобила широка гражданственост и поне веднъж в живота си всеки човек я е казвал - върви ми като на Марко Тотев. 

Особеното е, че известният търновец сам преигравал (в най-положителния смисъл на думата) с липсата си на добър късмет. Той бил много широко скроен човек, с изключително чувство за хумор. Сам разпространявал вицове за себе си, в които се представял за неудачник. А всъщност с тази бляскава служебна кариера, която имал, с факта, че дарява на България двама сина с изключителни заслуги към военния живот (неговият зет също е генерал - Рашко Атанасов), говори, че въобще не е човек с липса на късмет, а успешно реализирал се великотърновец. 

В Търново и до ден днешен е останал паметният лаф: "Аз на Марко Тотев само файтоните не мога да платя" (често пъти Марко Тотев се шегувал, че пътува с два файтона. В единият е самият той, а в другият пътували шапката и адвокатската му чанта). 

Марко Тотев бил изключително ерудиран човек. Ползвал е свободно руски, френски, румънски, английски. Поддържал е една завидна правна библиотека. Абониран бил за всички юридически списания, които са излизали тогава в България, купувал си е и много книги. 

Един от любопитните анекдоти за Марко Тотев е следният: Влиза той в една кръчма в града и казва, че черпи всички, защото е спечелил голяма сума пари - 100 лева. Питат го откъде ги има. Той казал: "Срещнах един познат, който се слави с вземани пари на заем, които никога не връща. Аз отказах да му заема 100 лева. Сега тези пари ще ги използвам за почерпка, защото той при всички случаи нямаше да ми ги върне". Това е показателно какво е било отношението на Марко към парите. Сутрин, едва стъпил на тротоара пред дома си, обичал да казва: "Като изляза от къщи и парите сами тръгват след мене." 

Много, много анекдоти и до днес се разказват сред великотърновци за видния им съгражданин. 
Още приживе многократно чувайки израза "То на Марко Тотев все така ще се случи" през смях се е представял с личната си карта пред употребилите го разговарящи. 

Внуците и правнуците на видния търновец днес живеят в Америка и Франция.