НА РИБОЛОВ С ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВ – ЧАСТ3

 

Сряда, 03 април 2013 г., 6:02 ч.

 

Не съм имал в предвид нищо против тях. Нали и аз бях тръгнал със същия такъм сутринта. Така стана, че когато те решиха да ловят, аз вече се бях преориентирал и препозиционирал.

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr1.jpghttp://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr3.jpgЕто и снимки от пътя до Принц Рупърт - р.Скийна при вливането в океана при отлив.Неделя, 07 април 2013 г., 9:25 ч.

 

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr2.jpgДнес най накрая се наканих да проверя р.Китимат, която е на 30-на км от града. Пролетно време в нея би трябвало да идват сребристи стийлхеди от океана. Денят ме посрещна със стабилен дъжд. Беше хубаво че имах около 30 минути шофиране, но като пристигнах още валеше. Реката беше още ниска и бистра. Започнах от първото възможно място и… не хванах нищо. Видях още един рибар който стоеше в колата си и чакаше дъжда да спре. Поприказвахме и той после пое нанякъде, без дори да хвърли един път. От тук се спуснах по пътя към Китимат, който сега вървеше покрай реката. Спрях на още едно място с много добър, широк вир, но… и тук нямаше нищо. До вира беше паркиран трък и разбрах, че от него бяха тръгнали рибари надолу по реката, пеша или по-вероятно, с надуваема лодка.

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr4.jpgПо тази причина не се пробвах да вървя надолу, а се качих пак в колата и потърсих нови места. Открих един черен път, който ме отведе на 100-на метра в гората до един поток (или по-скоро малка река). И тук имаше паркирана кола. Виждаха се две пътеки. Хванах първата през потока и след 300 метра ходене излязох на реката, при едно напълно неподходящо място. Не ми се вървеше по бреговете в гъсталака и се върнах за да пробвам другата пътеката. По нея вървях около 500 м. и пак стигнах реката на нови неподходящи места. Къде се бяха инсталирали рибарите от колата, така и не открих. На това второ място видях и следите на голямо гризли покрай следите на преминалите преди мен риболовци.

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr5.jpgТук само загубих време, но при проучване на нови места това може да се очаква. 

Продължих с колата и спрях на още едно място, където отново не хванах нищо.

Вече бях наближил Китимат, където реката се вливаше в океана. По случайност (при едно моментно объркване в лабиринт от пътища) излязох на отлично място с два-три перспективни вира. http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr6.jpg

Заметнах с мухата после и с блесна, не клъвна нищо. Реших, че на тая река отделих достатъчно време. Качих се пак в колата и поех в обратна посока. Щом се прибрах в града, хванах пътя за р.Лейкелс. Там мястото ме посрещна със слънце. Не само това, но на второто замятане с мухата закачих един келт-стийлхед, който въпреки че не е дебела сребърна, пролетна риба е по-добре от нищо. Докато направя две снимки, рибата реши, че й е време да се връща в дълбокото и отплува, при което мухата ми оста на носа й. Е, имаше и по-лош вариант, да ми беше счупила върха на пръта.

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr7.jpg Сложих една по-дребна муха като за кътфрот и се пуснах надолу по реката в участъка под езерото, но нямах някакви резултати. Върнах се на края на езерото и хванах два кътфрота, изпуснах още 2-3 и накрая мухата ми беше лапната от нов стийлхед-келт.

 

 

 

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr8.jpg


http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr9.jpghttp://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr10.jpg

Накрая замених тази муха с МикиФин и улових едно хубаво доли, но условията не позволиха снимка. Като цяло, беше един труден и малко резултатен ден.

Днес се получи кратко продължение на вчерашния излет. На мястото имаше двама ловящи с обикновени мухарки, които хващаха по някоя пъстърва-кътфрот. Аз бях тръгнал с цялото семейство на разходка в предвид хубавото време.За малко се присъединих към двамата като вързах една имитация на скарида на кука поне номер 10 да не беше и номер 12. Но при мен кътфрот нямаше - изпуснах няколко подръпвания, извадих две планински бели риби и накрая закачих отново стийлхед келт.

 

Понеделник, 08 април 2013 г., 7:27 ч.

 

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr12.jpg Ето и конкуренцията!

После се оказа че другите двама рибари са били с мухи по-големи от моята.  

Размера на рибата в случая се оказа чиста линейна функция от размера на пръта.

 

Неделя, 14 април 2013 г., 8:41 ч.

 

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr11.jpg Интересен ден се заформи днес. След известно чудене къде да ловя риба днес, накрая реших да започна от долното течение на Кейлъм с ново получения шнур от Рио, който не го бях още изваждал защото му търсих по-подходяща макара.

Въпреки че нямаше никой на паркинга, след 10-на минути по черния път из гората покрай локви и дървета, видях джип и от него тъкмо се измъкваше един младеж с цигара в уста. Тръгна стремглаво напред и в последствие се оказа че се е инсталирал на вира на който аз мислех да ловя с новия шнур.

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr13.jpgИзвестно време го наблюдавах, но понеже той не се движеше въобще, беше излишно да си губя времето тук. Върнах се обратно до колата и смених такъма със спининговата въдица. След това поех нагоре по реката към каньона. Имаше доста ходене до там. Преди бях извадил една хубава риба във вир под каньона и мислех че и сега там ще имам късмет. Когато стигнах там нямаше никой, но и рибите бяха някъде другаде. Изкачих се до самия изход на каньона, където бях извадил дребни риби на муха предния път. След известно претърсване на самия край на вира, блесната ми беше взета от добър стийлхед. Доста време мина докато го извадя и то го извадих доста по-надолу от мястото на което го закачих. Бях от сенчестата страна в слънчево време и снимките не се получиха (трябваше светкавица).

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr14.jpgОт тук тръгнах обратно надолу и след време се върнах на мястото на което бях оставил риболовеца преди. Сега там пак ловеше някой, но беше друг човек, доста по-възрастен. Кaза ми, че момчето преди не е имало успех на блесна и че той е минал след него с мухата и е закачил и извадил един стийлхед. Момчето било сменило с мухи след това и пак не било хванало нищо. След това и той си тръгна. Аз преминах през вира след като двамата бяха ловили преди мен и извадих още два стийлхеда. Вторият стигна чак до другия бряг, може би заради подгизналата ми макара която отпускаше кордата неравномерно.


http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr15.jpg

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr16.jpg

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr17.jpghttp://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr18.jpg

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr19.jpg

От тук по обяд стигнах до р. Зимакорд, която също е доста близо. Там нямаше никой и съответно нямаше и следа от някакви по-сериозни риби.


След разходката и обяда, реших да се върна на вира с новия шнур и да го пробвам както бях намислил сутринта. Когато пристигнах този път нямаше никой. Минах първо с предишния шнур (уиндкътър) който е приятен за хвърляне, но мухите стоят близо до повърхността. Нищо не взе. Смених на новия шнур със средно потъващ връх и муха моя изработка вариация на "скункса със зелено дупе". http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr20.jpgСлед само две три замятания, линията се изпъна и това беше третия стийлхед който закачах в този вир за деня. Извадих го и него без проблем - сребриста пролетна риба. Днес нямам много пейзажни снимки.  

И една стара песен която слушах по радиото днес в колата:


https://www.youtube.com/watch?v=wrglx5kTqcY&feature=player_embedded#at=35

 

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr21.jpgВторник, 16 април 2013 г., 5:33 ч.

 

Мисля друго да направя. Сега до седмица две в реката ще се появят сребърни съомги-чинук по 20-40кг. Като покажа една две от тях, другите ще ги виждаш като нормални риби.  

За всичкият ми риболов от есента до сега по реката съм хванал точно 3 такива риби. Но по р.Лейкелс има дребен кътфрот и сивени (доли и бикови пъстърви) като за показване.

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr23.jpghttp://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr24.jpg

 

 Понеделник, 22 април 2013 г., 9:29 ч.

 

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr22.jpgВчера не беше добре положението. Ходих до р.Китимат - хубава река, добро течение, на места почти перфектна, тъкмо сега трябва да е пълна със стийлхеди, някои от които дори човек би могъл да задържи (една от двете реки в провинцията където е възможно това).

Денят отличен - слънчев, мухите които ползвах и те бяха перфектни, поднесени на леко потъващ шнур, за тези по-мързеливите риби които не искат да се качват в повърхностните слоеве. Едни замятания в Китимат, където реката е по-широка, при които ми оставаше само по някоя навивка шнур на макарата. И на всичко това, крайния резултат беше пълно капо. Нямаше и помен от някаква риба по-голяма от попова лъжичка.

Тази вечер имах 2 часа преди мръкване. Извадих спининговата пръчка (за което след това съжалих) и стигнах на местата в долното течение на Кейлъм, на 10-на минути от къщи. Нямаше и помен от някакви рибари.

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr25.jpgЗапочнах да отчитам някакви подръпвания, но изпуснах първото, второто, третото (това сигурно беше стийлхед) и закачих едва четвъртата риба.

Обаче тази риба след като я закачих, тя излезе с репертоар с който насъбра точките за всичко що бях изловил до сега от началото на годината. Такъв спринт удари на доста затегнат аванс, че стигна чак до другата страна, там накрая скочи на метър над водата и продължи в същата посока към повалени в реката дървета при което само чаках да видя кога ще ми скъса.

Понеже спринта в началото сякаш нямаше край, си бях сложил пръстите около кордата и те направо подпушиха за секунди. По неясни причини, рибата тръгна в последствие към мен и дори мислех че се е откачила, въпреки лекия товар който още стоеше на пръта. Така успях да си върна изгубената корда и след това въпреки, че рибока направи още 2 салта пред мен, някак си го извадих. Куката без контра го държеше слабо за долната челюст както се вижда.

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr26.jpgОт тук се разходих нагоре до каньона, доста вървене, не хванах нищо там, и в последствие се върнах на вира. Наближаваше здрач. За първи път видях големия бобър как важно обикаля другия бряг и сигурно правеше инженерни планове за ново преграждане на реката и прегризване на тамошната гора. http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr27.jpgНа дърветата над главата ми орлите важно ме наблюдаваха. Бяха извън обсега на нормален апарат с 8х оптично увеличение. Сигурно бяха извън обсега и на пушечен изстрел.

Докато ги гледах блесната ми бе взета от нов стийлхед, който веднага направи два скока за да покаже че съм закачил един отличен сребърен, масивен екземпляр.

 

Борих го доста дълго време и със доста сила върху пръта докато накрая успях да го вкарам в плиткото. На оригиналната снимка се вижда и луната зад гърба ми, но трябваше да я изрежа за да оправя наклоните.
http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr29.jpg

След няколко замятания сякаш надминах себе си, като метнах блесната така далече, че тя закачи някакво подводно дърво близо до другия бряг и я загубих. С това приключих. Не знам дали не бих закачил тези 2 риби с мухата ако бях взел другия прът.

 

 

Неделя, 28 април 2013 г., 23:37 ч.

 

Добре, да ловим дребни риби. Ходих до р. Лейкелс, където водата се беше вдигнала и имаше разнообразни риби навсякъде. Извадих 7-8 долита, 2 планински бели риби, 2 дребни кътфрота и дори един съкър. Всичко на муха имитация на малка рибка.
http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr30.jpghttp://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr31.jpg

 

 

 

 

 

http://razkazi.net/images/stories/juljelev/apr33.jpg