Жельо Желев

 

 

Кой е Жельо Желев?

 

Той е българин, роден в Габрово, завършил инженерство и свързал своята съдба и мечта с красивата канадска провинция Британска Колумбия. Колко ли българи, поради липса на работа и препитание са напуснали Отечеството? Много са, повече отколкото населението на нашата столица. Малко са обаче онези, които са се осмелили да се заселят по места, където човешкият крак почти не е стъпвал. Британска Колумбия е девствена земя, където въздухът е кристално чист, реките са пълноводни и бистри толкова, че можеш да гребнеш с шепа и да пиеш от водата им. Там слънчевите дни са оскъдни, мъглите обичайни, природните условия-почти полярни, а животните нямат страх от човека.

Жул е страстен риболовец и добър мой стар приятел. Тези дни се чух с него и го помолих да ми изпрати малка част от своите записки от пътешествия си. Обеща ми, дори се зарадва.

Драги читатели, имам удоволствието, в няколко последователни постинга, да ви представя малко виждани от окото на българин природни красоти, заснети от фотоапарата на нашия сънародник. Неговият разказ ще ви прозвучи дословно, автентично и емоционално, защото той си е пътешественик по душа, а заедно с това и смел мъж, трудностите и несгодите, за който нямат съществено значение.

 

 

Алекс Болдин

 

 

Публикации в сайта:

 

"На риболов с Жельо Желев" - първа част

"На риболов с Жельо Желев" - втора част

"На риболов с Жельо Желев" - трета част

"Сивените на Алголкин"