ДЖЕЙМС КАМЕРЪН НА 60 ГОДИНИ

 

Не крия, че това е любимият ми режисьор.

Следя развитието му повече от 30 години, израснал съм с филмите му, с неговата страст към откривателството, към морските екпедиции, към изследване тайните на океанското дъно и преосмислянето на познати катастрофи и трагедии.

Знам, че е канадец, роден на 16 август 1954 г. в Капускасинг, Онтарио.

Открих, че на 17 години синът на инженерa се прехвърля в САЩ, завършва физика в Калифорнийския държавен университет, но след дипломирането си кара камион и е артдиректор и надзорник на продукцията на Роджър Кормън „Отвъд звездната битка”(1980).

През 1981 печели популярност с „Пираня – 2” с Триша О‘ Нийл – евтин морски трилър, направен с безупречно майсторство и държащ в напрежение до последната минута.

Аз поне още треперя от спомена за рибната атака от Карибско море към нещастния товарен кораб и най – вече от зловещия звук, който съпътстваше нашествието.

С този филм се оформя почерка на Камерън като постановчик и сценарист.

Той държи на добре разказаната история, изпълнена с напрежение и динамика, има вкус основно към фантастиката и морските саги, към силните герои и детайлно изпипаните зашеметяващи специални ефекти.

Филмите му са печеливши и е закономерно през 1990 г.да създаде своя продуцентска компания „Лайтсторм Ентъртайнмънт”.

Камерън помага и на други свои колеги с добре конструирани сценарии – за успеха на „Рамбо 2” (1985) Джордж Пан Косматос разчита основно на неговия талант, а и бившата му съпруга Катрин Бигелоу ще му е благодарна винаги за прекрасната драматургична основа на „Критична точка”(1991), превърнал се в хит с печалба от близо 100 милиона долара с учасието на Киану Рийвс и Патрик Суейзи, както и на недооценения мрачен футуристичен трилър „Странни дни”(1995) с Ралф Файнс, Анджела Басет и Джулиет Луис.

Бигелоу участва и в клипа му на групата Martini Ranch, който той режисира и търси подкрепата му за проекта си „Войната е опиат”, с който през 2009 печели 6 „Оскара”, вкл. за режисура, побеждавайки го в надпреварата с неговата прочута сага „Аватар”!

Самият Камерън снима рядко и това е болката на неговите фенове.

Затова пък всеки негов спектакъл се чака като събитие, пир и празник на душата.

Защото е тържество на майсторски направеното зрелищно кино.

Аз например не очаквах, че с такова удоволствие ще изгледам неговите документални кинопътешествия, но всеки един от тях е истински шедьовър и се следи с огромен интерес – независимо дали става дума за „Екпедиция „Бисмарк”(2002), за „Призраци в бездната”(2003), за „Пришълци в бездната”(2005), или за „Титаник – заключителнви думи на Джеймс Камерън”(2012).

Той има щастието да разработи три уникални проекта, превърнали се в киносериали, харесвани и обичани от милиарди зрители в целия свят.

Mаркирам участието му по втората част на „Пришълеца”(1986) със Сигърни Уивър, безспорно най – зрелищната и завладяващата от сагата, както и не напълно изчистената и осмислена негова приказка „Бездната”(1989) с Ед Харис и Мари Елизабет Мастрантонио и акцентувам на „Терминатор” и „Аватар”.

Това са наистина величествени, обичани, незабравими фантастични екшъни, направени с изключителна любов и размах, гледани десетки пъти, събрали любовта на зрителите по света и предназначени за милиарди и да носят милиарди.

Надали има друг действащ кинопостановчик, освен Спилбърг, който може да каже, че филмите му са гледани от практически всеки зрител по света.

И това е изключително, необикновено постижение!

Камерън е пълноценен автор на първите два „Терминатора”(1984 и 1991).

Те са познати и обичани, цитирани във всяка уважаваща себе си енциклопедия.

С тях израснахме, Арнолд Шварценегер стана суперзвезда, като и днес повтаряме в захлас сакраменталната фраза „Аста ла виста, бейби!”

С Шварценегер режисьорът работи и в комичния екшън „Истински лъжи”(1994), много зрелищен и забавен, с незабравимия дует на австийския дъб и Джейми Ли Къртис и с безкомпромисната борба на агента под прикритие от ЦРУ с арабските терористи, застрашаващи сигурността на страната му.

Припомням годината на неговото излизане – 1994.

До инвазията в Ирак остават още 9.

Дали екшънът на Камерън не е пророчески?

Защо да се учудвам, след като Рейгън се ръководеше в действията си на международната сцена, гледайки точно „Рамбо 2”...

Какво необичайно има в това Буш – младши да е проследил през пролетта на 2003 г.именно „Истински лъжи” и творбата да му е подсказала как да се разправи със Саддам Хюсеин?!

Камерън доживя да получи „Оскар” за режисура и още 10 академични отличия за другия си епос, харесван по света и ценен най – вече със своето бляскаво постановъчно майсторство – „Титаник”(1997).

В този филм режисьорът повярва в драматичния талант на Леонардо ди Каприо, възложи му главната роля на Джак Доусън, авантюриста със златно сърце и спечели от бокс офиса близо 1,5 милиарда долара!

Как да не извика с гордост при получаването на златната статуетка – „Аз съм господарят на света!”

През 2000 – 2002 г. той се насочи към разработката на тв фантастичен сериал „Тъмният ангел” като вдъхновител и сценарист.

44 – серии ги проследих на един дъх , но, разбира се, запомних последния „Земя на изроди”, защото бе режисиран от самия Камерън и тъй като дори в този финален епизод веднага усетих „ноктите на лъва”.

От 2009 г.живеем под знака на другия суперхит на постановчика „Аватар”.

С него също имам незабравими преживявания, помня как плаках от възторг от изявите на Сам Уортингтън, Зоуи Салдана, Стивън Ланг и Сигърни Уивър.

После написах възторжено ревю – „Аватар” – суперзрелището на надеждата”.

А сега тръпна в очакване на неговите продължения, които Камерън снима в Нова Зеландия, тръгвайки по стъпките на Питър Джаксън.

Надеждата ми е да доживея премиерата на „Аватар 2” .

Знам, че ще бъде неповторимо и незабравимо изживяване, след което ще напиша поредната си възторжена статия.

Камерън я заслужава.

Той е истински маг, умее да прави епични зрелищни платна за широката публика.

Действително снима рядко, но не прави компромиси с качеството, заради което толкова години се радва на одобрението и подкрепата на истинските ценители на седмото изкуство!