ЗНАЦИТЕ НА СЪДБАТА

 

разказ от Андрея Илиев

 

Из спомените на един руски емигрант 

През първата година на емиграцията аз ходех да усъвършенствам своя английски в Британското общество на Ню Йорк. Съвършено безплатните занятия (особено важно тогава!) се провеждаха един път седмично в разкошна обстановка на Пето авеню срещу Централния парк. С учениците разговаряха в продължение на два часа двама учители –доброволци – всеки по един час. Най-трудно беше да се намерят интересни теми, които да преминават от занятие в занятие. В моите беседи с Бари Грифелд такава тема стана борсата. Понякога той просто ми разясняваше азбуката на търговията с акции, понякога аз просто го вкарвах в някоя компания, в която той по правило имаше сведения и правеше подробен анализ за шансовете за повишение или понижение на акциите й. Не можех да се възползвам от съветите му, защото нямах никакви пари, но пък ми беше интересно. В крайна сметка аз научих много термини, които по-късно ми влязоха в работа.

Аз подозирах, че той играе и сега, но никога не разказваше дали печели или губи. В края на краищата аз събрах смелост и го попитах дали той използва своите енциклопедически знания за повишаване на своето благосъстояние. Тоест дали прави пари на борсата. 

- Все по-рядко – отговори той. 

- Защо? 

- С годините аз започнах да разгадавам все по-трудно знаците. 

- Какви са тези знаци? 

- Как да ти обясня? Има фундаментална теорема, която накратко може да се формулира така: „Борсата не може да се надиграва дълго”. За мен това означава, че научният подход на пазара на акциите е безполезен и трябва да се намери някакъв друг. Понякога окръжаващата среда ми подсказва. Това аз наричам знаци. 

Да се видят и разберат знаците е трудно, но възможно. За първи път ми се случи преди много години и съвсем случайно. 

Бари се замисли и продължи: 

- След като завърших колежа аз се установих в тихия и много красив град Нюарк в щата Ню Джърси. Работех в Ню Йорк в адвокатска кантора и пътувах с влак от станция на улице Брод. Едно прохладно есенно утро аз стоях на перона, а няколко жепейци обсъждаха нещо наблизо, сочейки часовника на на гаровата кула. Аз се заслушах. Оказа се, че понякога гаровия часовник се държи странно – всеки ден те или изостават, или избързват. Часовникарят твърдял, че те са изправни, но ето – днес те изостанали с цели 30 минути. 

На този ден се случи и нещо много важно: пазарът на акции се срина и започна Великата депресия. В американската история 28 октомври 1929 г. е известен като „черния понеделник”. 

По пътя за дома аз видях и разбрах най-важния знак в своя живот – спомних си за часовника и по някакъв начин свързах това с изоставането на часовника. Наблюдавайки в продължение на месец, аз се убедих, че когато часовника бърза, акциите вървят нагоре. Ако изостава, те падат. Взех пари назаем и започнах да играя на борсата. След година напуснах работа, купих си жилище срещу часовника и бинокъл. След пет години аз бях много богат човек, ожених се за красиво момиче, родиха ми се деца, пътешествах из цял свят. През 1943 г- се записах в армията и 3 години воювах в Европа. Върнах се през 1946 г. и проверих часовника – той вървеше съвсем точно, но това не ме огорчи, защото аз нямах кой знае каква нужда от пари. 

- А имаше ли други знаци? 

- Да, но не така явни и не така силни. Например в началото на септември 1985 г. на мен ми се присъни майка ми. Тя ми каза: "Сине, ти забрави еврейските празници! Скоро е Рош Ха-Шана, еврейската Нова година – забравяй да купиш ябълки и мед”. Аз се събудих разтревожен, спомних си как мама слагаше мед в малка чинийка и ние топяхме там ябълки. Купих и едното и другото… Но заедно с това купих и акции на Apple и Honeywell в съотношение 10:1. След две години през септември 1987 г. майка ми отново се яви в съня ми. Тя каза: „”Сине, скоро ще е Йом-Кипур, денят на изкуплението. В този ден умните хора се отказват от своите обети.” Аз продадох акциите, а след неделя пазарът за пореден път се срина. От акциите на Apple аз спечелих 1400%, а от Honeywell малко загубих, но без това не може. 

- А интересно какъв е последният знак, ако не е тайна? 

- Най-последният знак си ти. От акциите на фирмите, които ти ми предлагаш на нашите занятия за анализ, аз печеля средно 4 % на седмица…